Με βαρύ οπλισμό και έτοιμοι για όλα, ληστές και διαρρήκτες εισβάλλουν κυρίως σε σε σπίτια που δεν διαθέτουν σύστημα φύλαξης, όπου διαμένουν ηλικιωμένοι ή βρίσκονται στον πρώτο όροφο των πολυκατοικιών λόγω πιο εύκολης πρόσβασης.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, το 2012 καταγράφηκαν σε όλη την χώρα 1191 ληστείες σε σπίτια έναντι 912 το 2011 και 432 το 2010. Στην Αττική το πρόβλημα είναι πιο έντονο, καθώς καταγράφηκαν 14.384 διαρρήξεις σε οικίες και 794 ληστείες σε σπίτια.
Το ανησυχητικό στοιχείο για την ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι έχει αλλάξει δραματικά το έγκλημα εν γένει και το προφίλ των ληστών εν καιρώ κρίσης. Όπως επισημαίνεται, οι δράστες πλέον φέρουν μαζί τους βαρύ οπλισμό, όπως καλάσνικοφ, και δεν διστάζουν να αφαιρέσουν ζωές αν δεν βρουν τη λεία που ήλπιζαν.
Ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η χώρα είναι γεμάτη καλάσνικοφ θέλοντας να καταδείξει το σοβαρό ζήτημα της μαύρης αγοράς όπλων σην Ελλάδα και της εύκολης πρόσβασης των κακοποιών σε βαρύ οπλισμό γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στο υπουργείο.
«Η χώρα έχει ατέλειωτα σύνορα, πρέπει να σας πω ότι η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι ίση με την ακτογραμμή της Αφρικής, επίσης έχουμε χερσαία σύνορα σε ορεινούς όγκους τα οποία δεν φυλάσσονται. Αρα το θέμα δεν είναι πώς μπαίνουν τα όπλα και οι λαθρομετάστες. Αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι να δούμε πως αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται και έχουν αλλάξει συνολικά τις συνθήκες ασφάλειας στην Ελλάδα. Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση που δεν υπάρχει δεύτερη στην ιστορία της ελληνικής κοινωνίας και ίσως είναι η πιο δύσκολη που αντιμετωπίζει ευρωπαϊκή χώρα σήμερα».
Την ίδια ώρα, πρόσφατη στατιστική μελέτη της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφει τις «προτιμήσεις» των ληστών σε σχέση με τα θύματά τους και τις οικίες στις οποίες διαμένουν αυτά. Το 83% των επιθέσεων σε σπίτια γίνονται σε μονοκατοικίες. Από τις υπόλοιπες επιθέσεις ποσοστό 22% γίνεται σε ισόγεια διαμερίσματα και 14,5% στον πρώτο όροφο.
Οι ληστείες στις κατοικίες εξιχνιάζονται σε ποσοστό περίπου 32%. Το 2012 συνελήφθησαν συνολικά 467 δράστες από τους οποίους ποσοστό 57% ήσαν αλλοδαποί και 43% Έλληνες. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι μπορεί το ποσοστό των επιθέσεων σε οικίες να παρουσιάζει μικρή μείωση σε σχέση με το 2011, αλλά οι επιθέσεις κρίνονται από την Αστυνομία πιο… επικίνδυνες καθώς σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται από τραυματισμούς και δολοφονίες των θυμάτων.
Με βαρύ οπλισμό οι ληστές «προτιμούν» μονοκατοικίες και σπίτια ηλικιωμένων.
ΑΝ.ΓΑΛ. ( Αναδημοσίευση από το Ειδησεογραφικό Site NEWPOST.GR, 31 Μαρτίου 2013)